Chamonix 2011

Celkově jubilejní dvacátý a pro mě nejubilejní ąestnáctý Exod byl naplánován opět pod střechu Evropy, tentokrát z francouzské strany. Přiznám se, ľe jsem umístění základny přijal trochu s rozpaky, pořád si pamatuju ten nepřílią podařený Exod v Aostě v roce 2000 a obávám se, ľe to bude zase spíą akce vyhlídková neľ turistická.
Filip nejede, nebo» se Zuzkou finiąují v těhotenství. I já uľ jedu jako nastávající ta»ka; nastávající mamka Lucka raději zůstává doma. To jsou změny, co?
Poprvé se jede přes Prahu, takľe ani Tomáą s Drahuąkou nedorazí na obligátní předodjezdovou hospodu a přistoupí aľ v Praze. Z Brna jim v autobuse drľím tradiční místa (doufám, ľe správná) a pod autobusem se natřásá bedna s proviantem a kapalinami vąeho druhu. Jede se přes noc, ráno se uľ probouzíme ve ©výcarsku. Zastávky jsou vyplňovány pivem, prostě vąechno je stejné jako vľdy.
Mineme Montreux i s úchvatným jezerem, za Martigny se vyąplháme do sedla Forclaz a na druhé straně zastavíme ve vesnici Trient. Protoľe je jeątě dost času, dáme si vycházku asi 4 km k chatě Chalet du Glacier, která se nachází, jak uľ napovídá název, pod ledovcem Glacier du Trient. Nemám s sebou fo»ák, ale nevadí. Po návratu k busu pokračujeme dál do Chamonix jeątě s jednou vyhlídkovou zastávkou. Uľ to začíná. Camp je poněkud netradiční, velmi členitý a velmi chudě vybavený, něco jako kdysi Misurina. S Tomáąem a Drahuąkou urveme záklonový stan. Vedle jsou Galodovi, Starouąci mají separé o kus výą. Přímo nad hlavami se nám plazí ledovec Glacier de Taconnaz (obr.1).

Pátek/Sobota - 12.-13.8. 2011