Col de Balme

Poslední den je sice stále krásné počasí, ale navzdory tomu je v plánu pouze polodenní túra a následná prohlídka Chamonix. Docela mě to ątve, připadá mi, ľe je ąkoda mrhat hezkým počasím na prohlídky měst, ale nedá se nic dělat. Větąina účastníků zájezdu je pro.

Zajedeme tedy opět do ©výcarska do obce Trient (1328 m), kde jsme parkovali uľ při příjezdu a vydáme se stejnou trasou k chatě Chalet du Glacier. Tam ovąem nedojdeme, ale vydáme se po značce doprava vzhůru. Trochu se zdrľím u keříku a ostatní jsou v trapu. Moc mi to nejde, ale statečně stoupám serpentinami a za chvíli dojdu Pavla s Hankou a Sylvou.

Krajina se otvírá, les se mění v louky (obr.1) a začínají být vidět ledovce (obr.3). Zatočíme prudce doprava a po skalní terase (obr.2) se dostaneme k zavřené chatě Les Grands (obr.4 - 2113 m). ®e je zavřená, nevadí, placatic je stále dostatek. Navíc tam odpočívají i tři mladí krajané, kteří se vydali na okruľní trasu kolem Mont Blancu.

Dál cesta pokračuje traverzem jakoby zpět k Trientu (obr.5), ale o hodně výą. Krajina jako zahrádka, ale jasné nebe se začíná poněkud zatahovat. Po daląí ostré zatáčce doleva uľ vidíme v dáli před sebou sedlo Col de Balme (obr.6 - 2204 m), ovąem mraky se řítí k nám a na protějąích kopcích uľ viditelně prąí.

Nervově nevydrľím ten závod s ľivly, obléknu si bundu a roztáhnu paraple. Spadne na něj asi tak 16 kapek a zas to přestane. Mrak se na poslední chvíli stočil jinam.

Samotná chata je přeplněná, ale místa si urveme. Obsluha je příąerná. Starý nerudný běloch a mladý hloupý černoch mluví jenom místní hatmatilkou a nijak se nesnaľí. Pivo jenom plechovkové třetinkové, na jídlo se dlouho čeká. Po konzumaci vylezeme ven, ľe se dojíme, ale zas vyleze ten nerudný pán a něco zlostně kráká. A» si trhne.

Sestup dolů do Le Tour přeruąíme na mezistanici lanovky na pivo. Sice jenom Heineken, ale točený, takľe lepąí neľ nic. Zbytek sestupu pod lanovkou (obr.7) je příjemný. A nejlepąí je to dole u autobusu.

Následuje přejezd do Chamonix a jeho prohlídka. Větąina z nás jde do muzea alpinismu. Dobrý, ale čekal jsem to lepąí. Dál uľ na jakoukoliv činnost v rozpáleném Chamonix rezignuji, odeberu se k autobusu, v klidu si nakoupím v přilehlém obchodě a pak se věnuji ve stínu vozidla konzumaci vychlazeného piva. Taky dobrý.

Převýąení cca 900m, čas 6 hodin
Pátek - 19.8. 2011