Nízké Taury 2008

Další, v pořadí již 16. Exod se koná pro změnu opět v Rakousku. Na Filipovo doporučení je to tentokrát oblast Nízkých Taur, to jest okolí Altenmarktu, Radstadtu a Schladmingu. Na programu jsou túry v oblasti Schladminger Tauern, Radstädter Tauern a také masívu Dachsteinu, jako taková reminiscence prvního Exodu v roce 1992 (tenkrát jsem se ještě neúčastnil). Sestava je lehce pozměněná. Z různých důvodů nejedou Galodky, Marta a ani Priska. Co se dá dělat, nějak to přežijeme. Nejvíc to oremcal Filip, že se s ním nemá kdo koupat hambatej.

Cesta je velmi krátká, dokonce se zastavujeme na tři hodiny na koupačku na Mondsee. Tři hodiny je hodně, tak si s Tomášem zajdeme na kus řeči a chlazený plech do stínu pod dálnici a pak se jdeme smočit. V campingu Passrucker v Altenmarktu už netrpělivě přešlapuje Filip, jenž z pracovních důvodů musel zvolit přesun vlastním vozidlem. Aby neměl dlouhou chvíli, tak nám už vybral docela dobrý stan. Já jsem byl přidělen opět do stanu s Tomášem, Drahuškou a Filipem, což Filip opět oremcal. Chtěl se vyvalovat v ložničce sám. A to si říká kamarád...

Tento Exod ovšem ještě vstoupil do dějin lidstva tím, že byl při něm poprvé zaznamenán dosud neznámý termín "nezávislý borůvkář". Podrobnosti o vzniku a aplikaci tohoto fenoménu se dočtete v dalších kapitolách.

Čtvrtek - 7.8. 2008