Puezspitze

Na túru do skupiny Puez jedeme jenom kousek. Bus nás vyveze na Passo Gardena (obr.1 - 2121 m), kde v místním kiosku sviľne pořizujeme s Filipem mapy Tabacco. Teď konečně máme pořádnou mapu, nesrovnatelně lepąí neľ blbý Freytag. Po cestě č. 2 - Alta Via Dolomiti - se vyąkrábeme do sedýlka Forcella Cier (obr.2 - 2469 m), kde je krátká pauza. Dámy by ji rády vyuľily k odskočení, ale moc není kam a tak jim nezbývá neľ se schovávat za zcela nedostatečnými skalkami. My muľi gentlemani toho samozřejmě nezneuľíváme a raději pozorujeme ptactvo, rostliny a okolní skály.

Po úbočí plném ľlutých alpských máků pak vylezeme do daląího sedla Forcella de Crispëina (2528 m), kde se ale moc nezdrľujeme. Taktak stačím pojíst čokoládu a uľ maľeme dál. V čele Filip, které mu je blbě a tak tomu asi chce utéct. Cesta teď vede po náhorním platu, takľe docela ubíhá. Jeątě mrkneme do údolí Langental (obr.3), kterým se budeme vracet a za chvíli jsme u chaty Rifugio Puez (2475 m - obr.4).

Tady teprve začne ta opravdová túra a tak nezbývá, neľ si dát na posilnění jedno točené. Vąak se na tuto chatrč jeątě vrátíme cestou zpět. Z chaty pak stoupáme po úbočí Puezkofelu a po su»ovisku se dostaneme do sedýlka mezi Puezkofelem a Puezspitze (obr.5), která je náą cíl. Z roząířené skupiny A nikdo nechce doprava na lehký Puezkofel a tak vąichni stoupáme do prudkého svahu nalevo (obr.6).

Po nějakých 250 výąkových metrech jsme na vrcholu Puezspitze (obr.7 - 2913 m). Výhledy přijatelné, kromě výrazného Piz Duleda je v povzdálí pěkně vidět náą včerejąí cíl, Peitlerkofel (obr.8).

Cesta dolů je aľ po chatu po stejné trase (obr.9), ovąem chatrč je v tuto hodinu přeplněná lidmi (obr.10). Místo ale zkuąeně najdeme a dáme nejenom pivo, ale i polívku. Není ąpatná, ale ľádný zázrak to není, i obsluha je nějaká divná.

Od chaty sestoupíme pěknou cestou po úbočí (obr.11) do Langentalu. To uľ se mi moc nechce spěchat a tak poklidně scházíme s Martou a Sylvou daleko za ostatními. Po několika kilometrech údolím dojdeme nakonec jako poslední do Wolkensteinu k autobusu s chlazeným pivem.

Převýąení nahoru 1000 m, dolů 1500 m, čas 8 hodin
Pátek - 24.7. 2009