Berwang

Poslední túra se nezapíąe moc pozitivně do mé historie. Je to první, kterou jsem nedokončil, protoľe jsem uľ nemohl. Ale popořádku.

Do rakouské vesničky Berwang ve výące 1300 m přijíľdíme za slunečného počasí. První ąok se dostavuje pro členy skupin B a C, protoľe lanovka nejede, čímľ je naruąen jejich plánovaný program. Nerozveselí je ani místní vysmátý medvěd (obr.2), který mně spíą připomíná podivnou přerostlou myą. Jestli tohle má být medvěd zakladatel, tak bych Berwang spíą přejmenoval na Mauswang. Áčko má za cíl vystoupit na nedaleký vrchol Thaneller (obr.1) a stejnou cestou zase zpátky. Bez otálení tedy vyrazíme, projdeme prázdným Berwangem (obr.3) a zanoříme se do lesů. Teď uľ to půjde jen nahoru, coľ je u mě kámen úrazu. Nějak nemůľu popadnout dech a vąechno mě bolí. Jednou na mě ostatní počkají, potom uľ ne. Dokonce i Marta mi uteče. Jak se za nimi plouľím, k bolestem kolen se přidávají i kyčle.

Touľebně vyhlíľím vrchol a pořád nic. Kdyľ ho konečně uvidím, chybí mi k němu jeątě asi 200 výąkových metrů. Ostatní jsou uľ tam, takľe mám sekeru asi půl hodiny. Nebudu ostatní zdrľovat, tak se na výhledovém místě najím, poąlu Pavlovi esesmanku a otočím to zase dolů. Ani to není ľádná hitparáda a musím si cestou odpočinout.

Dole na louce mě předběhne Tomáą, ve tváři soustředěný výraz. Jenom na mě křikne, ľe nutně potřebuje toiletu a pádí dál. Počkám na Janu a společně projdeme Berwangem. Kdyľ tu proti nám kvapí opět Tomáą, v jehoľ výrazu se nic nezměnilo. Jestli bych s ním nezaąel do nějaké místní hospody na pivo, při kteréľto příleľitosti by si odskočil. Po kratąím bloudění nacházíme otevřený podnik Gasthaus Eisstüble. Podle obsluhy to vypadá, ľe podnik otevřeli jeątě za císaře pána a od té doby se personál nezměnil, ale pivo natočit jeątě zvládnou. Tomáą mizí na záchodě a při návratu má úplně jiný výraz neľ předtím, takový veselý. Dáme si jeątě jedno a vrátíme se k busu.

Cestou na základnu se stavíme u Heiterwangsee, aby se koupači mohli vyčvachtat. Já si zatím zdřímnu na louce, přičemľ mě pokouąe nějaký rakouský hmyz. Vyléčím to Michalovým pivem.

Večer se dostaví prudká bouře, která vystaví naąe tábořiątě zatěľkávací zkouące. Ovąem opět se prokáľe Filipův kvalitní výběr stanu, protoľe zatímco u ostatních se rychle vytváří nepřekonatelné laguny, u naąeho se vytvoří laguna překonatelná a ani nám moc neteče dovnitř.

Převýąení (moje) 843 m
Čas 5,5 hodiny
Pátek - 27.7. 2012