MONTE CAVALLO (ROSSKOPF)

Hned na úvod se jde na věc poměrně zostra a podobný trend vydrží po celý exod. Přes Hermagor dojedeme na sedlo Nassfeld Pass (1552 m - obr.1) kde můžeme obdivovat místní kulturní a estetické cítění (obr.2) Rakušanů. Nezklamali. Podobné kraviny můžou vymyslet opravdu jen germánské kmeny.

Zatímco béčko se vydá dobýt vrchol Gartnerkofel, velmi početné áčko pod taktovkou Emana vyráží přes místní bažiny (obr.3) na opačnou stranu. Cílem je vrchol Rosskopf, neboli Monte Cavallo, neb leží přímo na rakousko-italské hranici. Celý výstup bude probíhat na italské straně. Začíná se kupodivu sestupem a to nás tak unaví, že je nutné udělat krátkou přestávku (obr.4).

Poté už začíná opravdový kopec. Zprvu stoupáme zeleným porostem, ale záhy se dostaneme mezi vápencové skály. A hned nás čeká velmí zajímavá pasáž. Není to zrovna ferráta, ale i tak vede výstup dosti strmým svahem vzhůru. Abychom na sebe vzájemně nespouštěli šutry, každý si nasadí pro jistotu helmu (obr.5). Já jdu jako poslední a když vzhlédnu vzhůru, můžu sledovat panoráma vystrčených zadků (obr.7).

Po nějaké době se vyškrabeme do malého sedýlka, kde si natěsnáni na sebe dáme pauzu na vydýchání (obr.8). Já lehce posvačím a kochám se výhledy. Po chvilce Eman zavelí k dalšímu postupu a nám nezbývá, než se v jeho šlépějích vydat na hřeben.

Z něho jsou pěkně vidět především italské Julky a dole hluboko v údolí městečko Pontebba, kolem kterého vede známá dálnice z Tarvisia do Udine. Předvrchol s tabulí připomínající letní kino (obr.10) jen přejdeme a blížíme se k nejvyššímu bodu naší dnešní cesty.

Na rovném plochém vrcholu Monte Cavallo (2239 m) stojí zvonička (obr.11) a tak celé okolí za chvíli ví, že exodi dorazili na vrchol. Sestup vede přes sedlo Rudnig Sattel (1945 m) a dolinou na severním svahu naší hory. V závětří pálí slunko a protože je mi líno vytahovat opalovací krém, tak se mi trochu připálí pleš a krk. To jsme již v oblasti lyžařského průmyslu, kde za zmínku stojí speciální dráha (obr.12), po které sjíždí na bobu nějací výletníci. O něco níže míjíme drátem obehnané jezírko a za pár desítek minut jsme u autobusu.

Převýšení 1000m, čas 8 hodin
Pondělí - 23.7. 2007